Greyscale

En kostymnisse sprang just ifatt mig (ja, han sprang) och tyckte att han skulle få bjuda mig på lunch... jag sa "tack men nej tack". Denna underliga man gav dock inte upp, han tog bussen med mig och tjatade och tjatade om att få lämna sitt nummer till mig "men även om du inte vill gå ut med mig så kan du ringa i alla fall, jag kan typ...sälja en försäkring till dig om du vill"... Till sist sa jag okej, ge mig ditt kort då. Han var nöjd, jag hoppade av bussen och kortet åkte i soptunnan. Vad är grejen med killar som inte fattar när man säger nej? 

Dagen so far: grått väder, ekonomi på morgonen, kurslitteratur-shopping med tillhörande ångest över de hutlösa priserna, pratade lite svenska med killen som jobbar i bokhandeln, en galning tog tag i min arm när jag var på väg till uni och ville inte släppa taget...(jag såg redan mig själv sittandes på lektionen med den här snubben hängandes i armen när han äntligen släppte mig) Helt normal dag i den här staden alltså. 

Nu ska jag äta lunch, göra müsli och planera påsken. Inget Madrid tror jag det blir, för 500 euro per person för en weekend kändes lite väl saftigt för min csn-budget. (Jobbigt att resa med folk som knappt vet vad ett vandrarhem är...) Ser ut som att det blir Provence istället, med bil, det är ju så nära... Oh well, vi får se hur det blir.


Profumeria

Halva morgonen idag gick åt till att gå på kosmetik-affären nere i centrum, hon som jobbar där håller alltid kvar mig i minst en timme... Idag fick jag en sminkning på köpet, för att testa de nya produkterna jag skulle köpa. Bra service! Sen när jag skulle betala var det dags för nästa evighetslånga procedur, provförpackningar med produkter...jag fick runt 15 stycken haha. Hur som helst, det är trevligt att gå till såna affärer tycker jag...småprata lite med personalen om allt möjligt, höra senaste skvallret, bli lite ompysslad... Mycket bättre än att gå till något stort varuhus där man betalar lika mycket för det man köper, men inte får det där lilla extra.

Ikväll blir det party, Enricas födelsedag ska firas.


Lucy in the sky

Oh vad jag älskar min arabiskalärare. Hon är så söt, och idag skrev hon på min studieförsäkran till CSN på tre sekunder. Underbart. Förra året tog det en månad att fixa en underskrift...

Jag njuter av att vara ledig, jag gjorde världens godaste soppa till lunch med röda linser, vitlök, ingefära, chili och spenat och så bakade jag nyttiga fullkornsbröd till det. Yummie! Ikväll blir det andra kulinariska äventyr på restaurang någonstans med L.


ARG

Jag är arg på min surgubbe till litteraturprofessor som förväntar sig att det ska gå att plugga in hela Italiens kultur- och litteraturhistoria på en termin, i detalj. Han blev arg när jag inte kunde beskriva varenda del av handlingen i Verdis "Rigoletto" och ännu argare när jag inte förstod några ord i "La Divina Commedia" (som skrevs på 1300-talet). Jaja. Nu är det avklarat i alla fall, och betyget var väl okej.

Slut med tentor för denna termin, tack och lov.
Nu-------> RELAX (i fyra dagar för sen börjar lektionerna, men ändå)


Minnesträning.

Sista tentan för denna gång imorgon, jag sitter och försöker komma ihåg alla viktiga italienska författare som levt mellan 1200 och nu ungefär. Sen att jag måste minnas när och var de föddes och dog, deras viktigaste verk och när de publicerades första gången också...det vill jag inte ens tänka på. Tar det sen. (Någon gång där efter bion ikväll och innan jag somnar). Jag har redan gett upp idén på att ens försöka plugga in alla arkitekter, skulptörer, målare och kompositörer också, det får duga med de viktigaste. Gahhh jag hatar såna här tentor. Ingenting att analysera, ingenting att diskutera, bara ren minnesträning.

Igår var jag som sagt på teatern, och det var delvis en mycket obehaglig upplevelse (på grund av en av de medverkande som beskrev sig själv som en "antisemitisk jude". Bara en sån sak. Han var galen, skrek och vrålade om dumma israeler och det palestinska fängelset. Visst, han hade en hel del intressanta synpunkter, men jag klarar inte att lyssna på människor som beter sig sådär). Andra halvan av kvällen var wonderful, då var det min arabiskaprofessor som hade ordet och han lotsade oss galant genom politiska labyrinter, historiska händelser och en hel massa annat.

Teatime

Det är så sjukt kallt här nu igen, jag vet inte vart jag ska ta vägen! Dessutom är elementen bara på två timmar på morgonen och två på kvällen. Lovely. Jag dricker litervis med fänkålste (det är ett grymt underskattat te, så himla gott! Dessutom kan det italienska ordet för fänkål även betyda bög, vilket gör det hela ännu lite roligare. Ja jag vet, jag har dålig humor...) och nu tänkte jag sätta mig i badkaret, slå på varmvattnet och tillbringa halva eftermiddagen där.

Ikväll ska jag till teatern, kvällens tema: Judarnas uttåg ur Egypten (finns det ett ord för det på svenska? Exodus på engelska, Esodo på italienska...) och Hijra (Muhammad och hans anhängares migration från Mecca till Medina). Det blir säkert intressant.

Tänkte försöka hinna med en aperitivo innan också, med L. Om han kan slita sig från jobbet i tid, that is.

Hold your breath

Ibland är jag alldeles för impulsiv. Vissa stunder borde jag binda händerna bakom ryggen och tejpa igen munnen.

Igår blev det en öl med Andre och Betta inne i stan, mycket trevligt. Träffade en del människor som jag inte sett på länge också.

Nu ska jag äta. Äta äta äta.

Easy to forget

Jag börjar se ett mönster. Februari - alltid samma sak. Less på det, det är vad jag är. Sitter och funderar på om jag ska dra till La Spezia ikväll och bara skita i alla här, trots att jag egentligen helst skulle vilja gå på closer och festa like crazy.

Sen funderar jag rätt seriöst på att ta en sista minuten-resa någonstans. Typ Barcelona? Eller Marrakesh? Santiago de Compostela? Frankrike någonstans? Eller kanske bara någon natt på en agriturismo i Toscana... Ah jag vet inte. Men jag vill resa.  


Into the wild

Bio igår efter en snabb middag hemma hos älsklingen. Vi såg Into the wild på en liten bio i gränderna där lutningen på golvet i biosalongen var bakvänd, skärmen var högst upp. Konstig känsla, men det fungerade det också. Filmen var vacker, soundtracket helt fantastiskt och jag måste erkänna att jag grät lite då och då.

När vi skulle gå och lägga oss hittade jag en present under kudden. Hur gulligt var inte det?

Gick och handlade mat imorse, träffade en dansk kvinna bland hyllorna och pratade en stund med henne. Vi växlade nummer så vi kan höras någon gång, prata lite skandinaviska... Trevligt!

Itchyyy

Öhh. Jag har fått exem på ögonlocket. What the fuck?
(Jag tror att förklaringen är de kalla stormvindarna, förkylningen och tentastressen, men vad vet jag?)

Hur som helst så ser det inte klokt ut. Ville bara säga det.

Vaakum

Tomt. Så känns det i mitt huvud nu. Ännu en tenta är över, ännu ett betyg uppskrivet i den lilla tentamensboken, ännu en förmiddag som tillbringats i en aula i skolan tittandes ut genom fönstret, bitandes lite nervöst på naglarna i väntan på att få visa vad man går för.

Läste just igenom hela bloggen. Tidsresa? Jo. Jag blev helt skakig när jag återupplevde alla känslorna, bra och dåliga, alltid starka.

Nu ska jag dricka den fjortonde (så känns det) koppen kaffe för idag, och sen bara...vara.

Categorize me?

Just det, jag var ju på teatern i måndags, första delen av en serie möten där huvudtemat är israeler och araber. Texter från de båda kulturerna läses och diskuteras, intressant. Varje möte är sedan inriktat på ett speciellt ämne, i måndags var det "man och kvinna". Jag kan inte hjälpa det, men jag blir alltid så spänd när det handlar om just sådant. Det är som att jag bara sitter och väntar på att stereotyperna ska börja hagla. Tyvärr händer det ofta, här i macholandet. Måndagens möte blev dock smärtfritt, kanske med undantag för några kommentarer angående män och kvinnors olika egenskaper.

Jag kan bara konstatera att jag verkligen hatar när saker och ting ska delas upp i fack. Kvinnligt/manligt, nordiskt/sydländskt, bra/dåligt, you name it. Jag vet att man inte ska gå till överdrift i sin relativism men jag tål verkligen inte att höra grova generaliseringar, stereotyper...herregud, ingen människa är väl stöpt i en stel jävla form? Alla förändras, alla har olika egenskaper. Så fort jag hör någon som försöker placera mig i ett fack sätter jag mig helt på tvären, jag vill inte kunna bli kategoriserad.

Är nästan helt säker nu på vad min slutuppsats kommer handla om - Islamsk feminism. Det om något är inspirerande.

All you need

all you need

Enligt Alex (aka Malör) var det så. All I need is a woman's legs, papes, smoke, my cell and a lighter and I'm fiiine.

Lugna dagar på balkongen i Sydney. Saknar det litegrann. Speciellt dagar som de här, det är ingen rätsida på någonting nu! Mitt i pluggandet ska tusen byråkratiska saker fixas, kontraktet på lägenheten duger inte, duschkabinen har av någon mystisk anledning gått i tusen bitar under natten, badkaret går knappt att duscha i för om man släpper på för mycket vatten blir det översvämning, överkastet vi har på soffan har blivit rosa i tvätten och jag är förkyld. Pheeew...okej nu känns det bättre när jag fått klaga lite.

Om man skulle ta och ta tag i saker och ting nu kanske...

Paus

En kopp kaffe bara och sen tillbaks till ekonomin. Är inne på andra boken nu, stress.

Gårdagen var en paus i pluggandet, åkte till Lucca med L, åt en trerätters lunch och promenerade omkring i staden och på ringmuren. Dagen avslutades med gudstjänst i en liten mysig kyrka.

(Resan tillbaks till Genova blev en enda lång bilspaning, älsklingen ska köpa bil och jag har kommit fram till att vi inte alls har samma smak när det kommer till bilar... Jag dissar alla han gillar och han dissar alla de som jag gillar. Oh well. De flesta bilarna är nog bättre än den lilla firmabilen som vi nu åker runt i, så det löser sig nog).

Nu är 30-sekunderskaffet uppdrucket och jag ska återgå till Amartya Sen och hans teorier!

AKKAEMME

Men åhh. Halsontet vill inte ge med sig tydligen, efter att ha sovit två timmar vid midnatt (tack vare lite red red wine) låg jag och harklade mig så att varken jag eller herren kunde sova. Sen imorse när jag skulle pallra mig hem råkade jag gå förbi H&M (eller AKKAEMME som de så vackert uttalar det här), big mistake. Jag har inte varit in där på sjukt länge, men nu (antagligen var min viljestyrka försvagad av sjukan) sögs jag in genom dörrarna och kom ut en timme senare, några hundra kronor fattigare. (men en kjol, en tröja och en massa underkläder rikare)

Väl hemma har jag tillverkat egen müsli och tvättat en massa kläder. Nu måste jag plugga, det går bara inte att skjuta upp det längre.

Lovar att inte återkomma förrän ekonomiboken är avslutad.
Ciao ciao

Just for the memories

image26

Jag gillar verkligen den här bilden. Kanske för att det var en så skön dag, sommar i Riga, varmt, vi hade ätit en god lunch på något litet torg. Här var vi på väg till centralmarknaden, vi promenerade längs Daugava och det var bara...sommar.




If i kiss you where it's sore will you feel better?

Kan någon hitta min kameraladdare? Det gör ont i själen att se alla dessa vackra solnedgångar och inte kunna ta en endaste bild. Systemkameran är också utan batterier...det börjar kännas som att de har gaddat ihop sig, kamerorna. Rebels without a cause, för vad kan de ha för motiv att strejka?

Teatro

Fan. Min hals gör ont, halsmandlarna är större än de någonsin varit och öronen är täppta. Jag dricker min importerade nyponsoppa och försöker lära mig Harrods och Domars teorier om ekonomisk tillväxt... Det går inte så bra som det borde.

Hur som helst, veckan fortsätter i kulturens tecken: L ringde och sa att han bokat biljetter till någon pjäs av Tjechov på största teatern här, tror att det är på lördag. Lovely, jag älskar att gå på teater. Hela grejen är så skön, klä upp sig lite (eller mycket), ta en aperitivo - champagne (what else?), spana på och skratta lite åt alla pälstanter i foajen (ofta ser de ut som små mjuka köttbullar, det är ganska gulligt), sjunka ner i de bekväma fåtöljerna och sedan bara njuta av föreställningen. Promenaden hem genom stan brukar också vara trevlig, om det inte regnar horisontellt som det ganska ofta brukar göra här. Konstigt fenomen, jag vet, men inte ovanligt här i vindarnas stad...

Men nu ska jag koka lite mer nyponsoppa, spraya lite propolis i halsen, öppna fönstret och sätta mig i solskenet med ekonomiboken. Tippar på att jag kommer hinna läsa en halv sida innan jag somnar...


You call yourself a killer but the only thing that you're killing is your time

Nu är Italien officiellt ett land utan regering, 13 april ska det röstas igen. Ostabilt. Men, det kan ju knappast blir sämre än såhär.

Jag är fortfarande lite mör i kroppen efter söndagens upplevelse, och ja, jag drömmer fortfarande om Pete (can't help it). Nu har jag fått ont i halsen, inte bra alls...måste ju plugga ungefär 24 timmar om dygnet nu eftersom jag har ekonomitenta om en vecka.

Den här veckan har jag redan hunnit gå på bio två gånger, i måndags såg jag American Gangster med Lorenzo, jag var inte speciellt imponerad av filmen...mest äcklad av alla scener där folk sprutade in heroin i armar/fötter. Igår var det min vanliga tisdagsbio, såg Kan shang qu hen mei eller som den heter på engelska: Little red flowers. Söt film om en liten kinesisk pojke som går på ett slags internat-dagis, där han helt vägrar anpassa sig till reglerna. Gulligaste lilla rebellen jag sett någonsin, ingen tvekan om det.

I'm off now.


Babyshambles - Rolling Stone, Milano 03/02/08

Babyshambles igår, helt underbart! Pete var i god form, den dallriga magen som man sett tidigare var som bortblåst, han sjöng som en ängel, pratade en massa med publiken och vinglade nästan ingenting alls... Så jävla bra var det. Jag har blåmärken precis överallt nu och det känns som att jag har tillbringat 24 timmar på gymet ungefär, men det var det absolut värt.

Det enda minuset på hela kvällen var de galna killarna som dansade med tända cigaretter i händerna... Det slutade med att en annan killes hår fattade eld haha... (Kan inte låta bli att skratta, det såg så roligt ut...han bara stod där med en fet rökpelare som steg upp från huvudet. Det tog en stund innan någon fattade vad som hände och började slå på elden så att den släcktes. Stackars kille...)

Kom hem vid tre inatt, resan blev spännande eftersom vår vänstra backspegel bestämde sig för att hoppa av någonstans mellan Milano och Genova... men det gick bra i alla fall. Nu ska jag duscha, äntligen...

Off she goes

Babyshambles imorgon, nu blir det planerings-aperitif med tjejerna. Jag är egentligen redan sen, så...

...ciao ciao!


2 days to go

Det blev en god middag igår, och en hel del glas rött vin. Sen somnade jag i soffan medan vi tittade på någon superdålig film, minns inte ens vad den handlade om...

Idag har jag varit på universitetet, fick för ovanlighetens skull prata med en riktigt trevlig anställd som hänvisade mig till ett annat kontor (såklart. byråkratins slingriga vägar...) som tyvärr var stängt. De borde öppna igen klockan 3 så jag ska ta och masa mig nerför trapporna snart och se om jag kan få någon ordning på saker och ting. Hur som helst så sa den här mannen att om det var några problem så kunde jag komma tillbaks till honom så skulle han se vad han kan göra. Jag ville krama honom när han sa så, det händer inte ofta att någon är så hjälpsam.


Nu ----> caffé + pepparkakor